Strict Standards: Declaration of TruetypeText::GetDescription() should be compatible with CMSModule::GetDescription($lang = 'en_US') in /home/missiata/public_html/happykids-bg.org/modules/TruetypeText/TruetypeText.module.php on line 0
Кросфит за деца и възрастни | Училище по изкуства - Щастливи деца

Събития

Кросфит за деца и възрастни

Кросфит е система от упражнения, която включва базови човешки движения, но с висок интезитет и голямо разнообразие. Упражненията се адаптират към моментното състояние на спортуващия.

Децата много добре понасят натоварванията, защото тренировките им могат да бъдат поднесени под формата на забавна игра. При малчуганите се набляга преди всичко на игровите елементи и много добре дозираното и внимателно преценено натоварване. Наистина всеки може да тренира по тази система, тъй като тя предоставя невероятно разнообразие от упражнения, а натоварванията могат да бъдат модифицирани според индивидуалните нужди на трениращите. Целта при този вид занимания е да се балансират количество, скорост и сложност на упражненията, като в същото време се подобрява цялостната физическа и психическа издръжливост. Затвърждават се двигателните умения, кинетичната интелигентност, способността за бърза адаптация, както и здравето на костната и на ставната система.

Кросфитът, практикуван в ранна детска възраст възпитава дисциплина и мотивация, повишава координацията и концентрацията, подобрява издръжливостта и гъвкавостта, укрепва здравословните процеси в подрастващия организъм, създава атмосфера на общуване и приятелства. В този вид комплексни тренировки децата изпълняват различни базови движения със собствена сила като клекове, вдигане, дърпане, тичат, скачат и играят с различни препятствия. Използват се принадлежности като: медицински топки, въжета за скачане, олекотени лостове и т.н.

Много важно за децата е да се забавляват докато спортуват. Ако те растат с мисълта, че да се спортува е нещо приятно и забавно, много вероятно е да приемат спорта като важна част от живота си. Да се хранят здравословно и да спортуват би било нещо съвсем нормално, независимо на каква възраст са. Всичко това в голяма степен зависи от родителите, които трябва да провокират интереса на хлапетата в тази насока, вместо да бъдат оставяни да стоят пред компютъра или телевизора, поглъщайки неопределени количества нездравословна храна.

Физическо развитие на детето. Кросфит е идеален за децата поради големият брой дисциплини и движения, които включва в себе си и развива паралелно всички умения на децата. Детският мозък е като малка гъба, която попива всичко и има нужда постоянно да бъде стимулиран, за да изгради адаптивните си способности. Колкото по-рано се започне с изграждането на двигателна култура у детето, толкова по-лесно то би се справило с какъвто и да е спорт в един по-късен етап от живота си. Двигателната култура и навици остават за цял живот.

Емоционално развитие на детето. Кросфит е много сходен с други видове спорт и  дори с приложните изкуства по отношение на емоцията, която дава на децата. Идеята е малчуганите да се събират и да тренират в групи, кето само по себе си носи много емоционален заряд. Когато спортуват заедно, те се състезават едни с други, разделят се на отбори и се учат на отборна игра, а това от своя страна ги възпитава в духа на феър плей и на това да не бъдат егоисти. Първенците винаги биват поощрявани и давани за пример на останалите, а това има отношение и към самочувствието на децата - те стават по-уверени в себе си и са стимулирани за подобряване на резултатите.

Ползите и ефективността от Кросфит за деца са дълготрайни и дават солидна основа в двигателно, емоционално и умствено развитие. Тази програма може да се започне във всяка една възраст - от 5 до 17 - 18 години. Колкото по-малки са децата, толкова по-лесно те развиват двигателните си умения, благодарение на сериозен набор от движения, упражнения и активности. В тийнейджърска възраст Кросфит би помогнал на младежите да развият сила и кондиция във връзка със спорта, който са избрали да практикуват по-късно. Единомислието в семейството по отношение на здравето и спорта се предава от поколение на поколение и ще подсили взаимоотношенията между родители и деца.

Кросфит е спорт, игра, състезание, предизвикателство.

Използвани източници:
http://www.bb-team.org/crossfit/statii
http://fhl.bg/news/article/584/krosfit-trenirovki-crossfit.html
http://jiveiaktivno.bg/activity/sofia/idea/id/15
http://temadaily.bg/publication/14951-%D0%A2%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%BD/

 

Кросфит за възрастниДвижението е навсякъде в природата. Човек стои, седи, хвърля, вдига, бута, дърпа, катери се, бяга. Така сме устроени. Кросфит е основна програма за функционално и кондиционно трениране, която развива сила и желана спортна форма. Това е компилация от упражнения, които имитират естествените движения на човешкото тяло. Съчетаването им цели да се осигури натоварване на цялото тяло, а само върху конкретна област от него. Това ефективно развива хармоничност в тялото. Най-общо казано, Кросфит работи паралелно за развитието на много системи в човешкото тяло.

Сериозно предимство е, че не се налага използването на фитнес уреди. Съвсем достатъчни са лост за набиране, пудовки, гирички, медицински топки, а в началото упражненията се изпълняват само със собствено тегло. Комбинацията от упражнения, съчетана с подходящ храителен режим дава първите резултати само седмица след започване на тренировките.

„Постоянно променящи се, функционални движения, изпълнени при висока интензивност“ - това е определението за кросфит-упражненията. При кросфитът се избягват изолираните едноставни движения, а се концентрира върху такива, които изискват използването на повече от 10-те качества.

Стимулират се следните качества: кардиоваскуларна/респираторна издръжливост, сила, гъвкавост, мощ, скорост, координация, ловкост, точност, баланс, засилване на метаболизма и горенето на мазнини.

Една от основните идеи на Кросфит е възможността човек да използва своите любими занимания, независимо от опита и уменията си в определен етап. Този подход се използва и от хора със сърдечни проблеми, и от шампиони в много сериозни спортове, дори и от бойци в турнири без правила. Промени в личното тегло и във възрастта не оказват въздействие: същността на програмата остава непроменена. Отделните индивиди в зависимост от възраст, умения, способности имат различно натоварване, но видът на програмата не се променя. За да се постигне истински добра форма, всеки параметър на тренировката трябва да се модулира така, че да позволява възможно най-разнообразно стимулиране на мускулите, сърдечно-съдовата и нервната система. Тялото се развива, когато е подложено на стрес, към който не е привикнало. В този смисъл рутината е враг на прогреса, разнообразието е негов приятел.

Ето осем причини защо да се занимавате с Кросфит:

1. Кросфит винаги ви предлага нещо ново, което да научите. Предизвикателство е всеки път да мерите сили с някой като вас, а още по- интересно е когато се опитвате да се състезавате със себе си.

2. Кросфит дава много добри резултати по отношение на мускулите на торса и по-специално на коремната мускулатура. Почти липсват изолирани движения ( като коремни преси например), тъй като методът предлага сериозен набор от сложни (многокомпонентни) упражнения, които допринасят за развитието и укрепването на мускулите на корема.

3. Кросфит помага за изгарянето на невероятно голямо количество калории. Една тренировка може да съчетава бягане и многоставно движение (мъртва тяга, клек, тръстер), което не само отделя доста количество ненужни калории, но гарантира прилив повече сила и различно усещане на тялото.

4. Кросфит ще ви помогне да изградите по-хармонично и съразмерно развито тяло.

5. Кросфит ще ви зареди с много енергия, при това положителна. Ще попитате как е възможно това?Опитайте някоя от тренировките и ще установите, че в края сте напълно изтощени, но само след около половин час почивка и освежаващ душ сте заредени с много повече енергия и желание за живот, отколкото преди началото й.

6. Ако досега сте се притеснявали да влезете в залата, там където са свободните тежести и стойките за клякане, Кросфит може да ви помогне да преодолеете това.

7. Кросфит ви дава увереност и извън залата. Той помага да се повиши личното самочувствието и дава сили да продължите напред. Разбиващите кросфит тренировки са начин по който стресирате тялото си и го изненадвате всеки път, като по този начин му помагате да се развива и усъвършенства.

8. И не на последно място - кросфит е инвестиция в собственото ви здраве. Той ще ви помогне да се чувствате пълни с енергия и сили, да сте здрави и работоспособни не само сега, а и в бъдеще.

Наистина всеки може да тренира по тази система, тъй като тя предоставя невероятно разнообразие от упражнения, а натоварванията могат да бъдат модифицирани според индивидуалните нужди на трениращите. Кросфит е едно непрекъснато състезание – както със себе си, така и с останалите. Много от упражненията се правят за време, но има и такива, които са за най- голям брой повторения. Идеята е с всеки път тези времена или повторения да се подобряват, а това е сигурен знак за напредъка, който всеки е направил.

Това, което прави Кросфит различен от всички други видове спорт, както и от стандартния фитнес, е именно заредената с динамика и положителна енергия тренировка. Заниманията са доста по-интензивни, правят се за доста по- кратко време и съответно носят по – голямо удовлетворение от свършената работа. Различното в методиката на кросфит тренировките е, че няма „програма“, според която трябва да правите строг набор от упражнения по определена схема и в установен ред, което най-често отегчава фитнес любителите. Всеки път тренировката е различна и динамична, но това, което присъства всеки път, е състезателният елемент.

Обикновено се тренира в групи от по няколко души, като разбира се има вариант и за индивидуални тренировки. Хората, които тренират заедно, с течение на времето стават като един отбор – подкрепят се и се окуражават един друг в най-трудните моменти от тренировката, но същевременно се състезават един с друг и се мотивират взаимно да стават все по-добри. Трениращите Кросфит не приемат тренировката като някакво мъчение, тя е част от ежедневието им и носи приятни емоции и положително настроение.

Кросфит е спорт, игра, състезание, предизвикателство.

По материали от:
www.bb-team.org
www.home-bodybuilder.com
www.tialoto.bg
www.ultimatetraining.bgSubsection